stedentrip-gent

Wil je er even een weekendje tussenuit maar heb je geen zin om lang te reizen? Kijk dan eens naar de opties bij onze Zuiderburen. Veel mensen weten Brugge en Antwerpen te vinden in België maar ook een zeer goede optie om België te ervaren is de Vlaamse stad Gent. Deze oude stad is een toeristische trekpleister van formaat, de historische binnenstad is namelijk voor het grootste gedeelte nog bewaard gebleven. Ook hebben de Gentenaren de binnenstad autovrij gemaakt zodat het heerlijk wandelen is langs eeuwenoude gebouwen.

Gentse Feesten

Naast deze rijkdom aan architectuur is Gent ook een bruisende stad. Dit komt jaarlijks het best uit de verf tijdens de tiendaagse Gentse Feesten. De feesten worden ieder jaar in juli gevierd en behoren samen met de beroemde Bierfeesten van München (Oktoberfest) tot de grootste volksfeesten van Europa. De Gentse Feesten vinden hun oorsprong in 1843, toen besloot het stadsbestuur om alle feesten samen te voegen tot de Algemene Kermis. De insteek van deze samenvoegen was om ervoor te zorgen dat de industriëlen op deze manier de afwezigheid van arbeiders op maandagen konden beperken.

Bezienswaardigheden

Maar Gent is ook buiten de Feesten een bezoekje waard. Een aantal bezienswaardigheden die je tijdens het bezoek zeker niet mag missen zijn.

Het Gravensteen
Dit kasteel stamt uit 1180 en bestaat uit maar liefst 24 halfronde torens. De verdedigbare woontoren, ook wel donjon genoemd, is maar liefst 30 meter hoog. Tot de 14de eeuw was Het Gravensteen de residentie van de graven van Vlaanderen. Naast dat het kasteel zelf al een bezoek waard is, huisvest het ook twee musea. Namelijk het wapenmuseum en het gerechtsmuseum.

Belfort en Lakenhalle
In de 14de eeuw begon men aan dit imposante bouwwerk de bouw heeft bijna tachtig jaar geduurd door de verschillende onderbrekingen tijdens verschillende oorlogen. De kerkklok, met de naam Roeland doet al eeuwen dienst als waarschuwer bij dreiging.

Sint-Baafskathedraal
Deze indrukkwekkende kathedraal heette oorspronkelijk de Sint-Janskerk als ode aan Johannes de Doper. De kerk bestaat uit verschillende bouwstijlen. Het orgel in de kerk is het grootste in de Benelux.

Bieren

Natuurlijk is een bezoek aan België niet compleet zonder een paar echte Belgische Bieren te proberen. De Belgen zijn er wereldberoemd om en brouwen duizenden soorten. De Belgen hebben zoveel soorten bier omdat ze zich niets aan trokken van het Reinheitsgebot. Het Reinheitsgebot is de oudste warenwet ter wereld en schrijft voor dat bier alleen bier is wanneer het alleen uit graan, water, hop en gist mag bevatten. Wanneer er iets anders aan het bier wordt toegevoegd is het geen bier meer volgens het Reinheitsgebot. Gelukkig hebben de Belgen zich daar niets van aangetrokken en hebben naar hartenlust geëxperimenteerd met verschillende toevoegingen om zo een grote variëteit aan bieren te brouwen. Een paar absolute aanraders zijn; Delitium Tremens of Brugse Zot. Om je echt goed voor te bereiden kun je kijken op de website Ratebeer, hier vind je een totaaloverzicht van alle Belgische bieren.